Roulette – odds och vinster

roulette

Det är inte många spel där oddsen för att vinna är så väl kända och enkla att få tag på som just roulette. Som snart kommer att bli tydligt är roulette är ett väldigt mästerligt balanserat spel vad gäller oddsen att vinna och utdelningen därtill.

Innan vi dock tittar på detta är det värt att dra uppmärksamhet till att det ju finns två huvudsakliga varianter av roulette: europeisk och amerikansk. Skillnaden mellan dessa två är, som många kanske redan vet, att den europeiska varianter har nollan medan den amerikanska har både en nolla och en dubbelnolla. Och enda sättet att vinna på att bollen landar på nollan eller dubbelnollan är genom att satsa på någon av dessa enskilt eller i kombination av siffrorna 1-3. Detta betyder ju då att nollan och dubbelnollan bara är till husets fördel, vilket i sin tur betyder att den europeiska varianten är mer fördelaktig för spelare. Av denna anledning fokuserar vi på just europeisk roulette istället för att titta på oddsen för båda, och rekommenderar spelare att välja denna variant när de spelar online.

Utdelningen i roulette har ju som sagt en direkt relation till oddsen att vinna, vilket betyder att man kan ställa upp detta i en formel:

Utdelning = 1/n(36 – n) = 36/n – 1

Där n är det antal nummer som ingår i en satsning. Utöver utdelningen som räknas ut med detta får man ju även tillbaka sin ursprungliga satsning.

Så lägger man en satsning på till exempel svart, vilket betyder hälften av siffrorna (nollan uträknad) och för in detta i formeln blir ju resultatet:

36/18 – 1 = 1

Detta betyder då att man får en gånger insatsen (plus den ursprungliga insatsen som sagt ovan). Med andra ord dubblar man pengarna man satsade. Och oddsen för att vinna en sådan satsning är 1.555…6 mot 1.

Tar vi ett exempel på andra änden av spektrumet kan vi ju titta på vad som händer när man när man satsar på endast ett enda nummer. Nu kommer ju formeln se ut på följande sätt:

36/1 – 1 = 35

Vinsten för en sådan satsning är alltså 35 gånger insatsen, men oddsen för att vinna blir ju då 36 mot 1 eftersom nollan också måste tas med i beräkning.

Nollan är helt enkelt husets långsiktiga vinst i roulette. Och eftersom det endast är nollan som utgör denna fördel i europeisk roulette är denna fördel 1/37, eller 2,70 %. Hade inte huset haft en fördel alls hade det ju knappast varit lönsamt för casinon och erbjuda det som ett spel.

Eftersom denna formel kan existera till att börja med, där relationen till chansen att vinna korrelerar med hur mycket som betalas ut, blir den logiska slutsatsen att i det långa loppet spelar det egentligen ingen roll vad man satsar på; statistiskt sett kommer man att vinna lika mycket pengar oavsett. Men vi alla vet ju att roulette är ett turspel och när kulan börjar snurra runt håller var och en tummarna att den ska landa rätt.